Plant van de maand december: De Maretak of Mistletoe

Vlak voor de Zonnewende is de Maretak het meest heilige en bijzonder voor ons, mensen. Daar komt ook de folklore vandaan om in deze tijd van het jaar de Maretak omgekeerd in je huis te hangen en wanneer je onder die Maretak staat mag je elkaar kussen. Het is het symbool geworden van de vruchtbaarheid, de inspiratie en de genezing.

De Maretak als ondersteunende plant, die ons laat zien dat ook hartje winter, wanneer het overdag maar zo kort licht is, de groeikracht er wel degelijk is.

In de langste nacht, 21 december werd door de Druïden een grote kaars aangestoken en alle aanwezigen staken hun meegebrachte kaars aan met deze Oerkaars om de wedergeboorte van de zon en de geboorte van de Mahon, het goddelijke kind van licht in ons, weer nieuw leven in te blazen. Later is hier een verhaal van de geboorte van Christus van gemaakt met 24 december als datum. Ook een mooi verhaal van nieuw licht en de geboorte van nieuw leven van licht, jammer dat het licht eerder geprojecteerd werd op één mens in plaats van geïntegreerd in je eigen menszijn. Daar is het nu weer tijd voor, om de oorspronkelijke betekenis van de inspiratie, het licht dat wij allemaal kunnen ontvangen, weer normaal wordt. En dat we vanuit dat innerlijke licht kunnen, zelfs moeten, gaan leven anno 2020.

In ‘Het Plantenorakel van de Druïden’ (Philip en Stephanie Carr-Gomm, 2008) lees ik ook nog een andere betekenis van de Maretak, behalve genezing, vruchtbaarheid en inspiratie ook: gebrek aan leiding. Dit wordt als volgt uitgelegd: een van de wegen om het besef van inspiratie te doorleven en daarmee tot stand te brengen in het wereldlijke is het inzicht dat we soms moeten aanvaarden dat het donker is (de winterperiode) en dat wij ook in het donker tasten, het ‘niet weten’ en dat we toch, ook zonder hulp van buitenaf, onze keuzes moeten maken. Het dwingt ons om op eigen innerlijke kwaliteiten en instincten te vertrouwen. De reis van onze ziel op aarde kan juist door gebrek aan leiding en houvast een hoger doel dienen wat we (nog) niet kunnen begrijpen. Uit moeilijke situaties kunnen we juist weer de kracht van wijsheid ontvangen en het licht zal altijd weer terugkeren, net zoals het ritme van de natuur ons dat laat zien.


Maretak heelt alles

Van oudsher is de Maretak bij de druïden een heilige plant, volgens de Romeinse schrijver Plinius zelfs hun belangrijkste plant. Hij beschrijft dat de druïden op de zesde dag van de nieuwe maan (dus bij wassende maan) de maretak snijden uit de Eik met een gouden sikkel (de zesde dag van de nieuwe maan voorstellende). En vooral de Maretak gesneden vlak voor Midwinter werd beschouwd als de meest geneeskrachtige en heiligste. Nu is het belangrijk om te vermelden dat Maretak voorkomt op diverse bomen zoals Populieren, Essen, Lindes, Meidoorn, Appelboom, maar dat de Maretak, die zich nestelt op de Eik anders is en meer bijzonder. Die Maretak werd ook altijd het liefst gevonden door de Druïden. We vinden dit ook terug in de verhalen van Asterix en Obelix, waarin Panoramix zijn Maretak uit de Eik snijdt met zijn gouden sikkel.

Van oudsher is de Maretak bekend als de ‘allesgenezer’. Ook in de moderne fytotherapie, de hedendaagse wetenschap, wordt veel onderzoek gedaan naar de eigenschappen van de Maretak die het immuunsysteem kan versterken en ook tegen kanker zou werken.


Hoe dan ook een mooie tijd om je eens te verbinden met de Maretak en...door het lezen van deze tekst en het bekijken van de foto heb je dat al gedaan. De Maretak van de foto heb ik geschoten in Trompenburg Tuinen & Arboretum in Rotterdam.

Fijne Midwintertijd toegewenst! Jolanda


1 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven
Nieuwsbrief
Over mij

Jolanda Setz

Lees hier meer over mij, mijn achtergrond en mijn visie/aanpak.

  • Facebook App Icon
  • LinkedIn App Icon
Agenda

Iedere dinsdag en donderdag:

 

Individuele sessies of balansbehandelingen op afspraak:

 

06-41198567.

of: courant@jolandasetz.com

Workshops gaan weer van start na opheffing van de Corona maatregelen.

Blog

Wil je meer lezen over wat mij bezig houdt, waar ik mee bezig ben?

 

Lees mijn blog

Midzomer: De Kracht van de Zwaan

June 16, 2019

1/10
Please reload

Courant Coaching: voor een betere balans, meer verbinding en een succesvoller en vreugdevoller leven, zowel privé als op het werk.

Volg me op Facebook en LinkedIn

  • Facebook App Icon
  • LinkedIn App Icon