Verjaardagswens


Wat ik voor mijn verjaardag wens.

Vijf jaar geleden, op 28 februari 2009 begon mijn (niet echte) verjaardag met een uitgebreide ontbijttafel met kadootjes. Onze drie zonen van toen 15, 13 en 9 jaar, nog wat slaperig van het vroege ontbijt (ontbijt is namelijk altijd te vroeg) hadden een pakje voor mij en boden dat aan op een bijzondere manier.

De oudste zoon las de volgende tekst van een velletje papier voor: 'het is blijkbaar gelukt want wat hebben wij hier alweer geschapen?' De tweede zoon pakte het papier van hem over en las 'wat volgedrukt papier, papier, papier'. Vooral die herhaling deed 'ie prachtig. En de jongste zoon nam het over en zei: 'ik ga maar slapen. Dit laatste was nogal hilarisch omdat hij daar duidelijk zin in had.

Maar goed, nu moest mama raden wat er in het pakje zat. Nou, een boek begreep ik. En aangezien ik het nieuwste boek van Leo Vroman gevraagd had zou dat er wel in zitten. 'En wat hebben jullie er een prachtige tekst bij verzonnen,' zei ik. Er kwam wat gesnuif en gemompel dat ze er niets van begrepen en dat ik het kado maar uit moest pakken. Het was inderdaad het nieuwste boek van Leo Vroman, dat hij met Jan Lauwereyns had geschreven. Zwelgen wij denkend rond. Een boek met vooral veel interviews en brieven van beide dichters en wetenschappers en ook gedichten, veelal lange, beschouwende verzen. Wat onze jongens voorlazen was het laatste gedicht van het boek, Coda geheten. Een coda is een slot van een muziekstuk. Maar wisten zij veel. Het was het kortste gedichtje dat ze hadden kunnen vinden en ongetwijfeld op aanmoediging van hun vader gekopieerd hadden en nu voorlazen. En het klonk nog goed ook en was toepasselijk. Ik was geraakt.

Nu, (22) februari 2014, is Leo Vroman overleden. Bijna 99 geworden. En op mijn verjaardag, althans de dag dat we het vieren, 28 februari, is er in de Nieuwe Liefde in Amsterdam een herdenkingsbijeenkomst, waar dichters poëzie van hem voorlezen en waar iedereen welkom is. Even heb ik het gevoel dat ik daar naartoe moet. Maar...ik heb met ons gezin afgesproken dat we dan mijn verjaardag vieren met een etentje 's avonds. Het gevoel is maar heel even. Ik kies heel bewust voor het etentje met gezin, net als Leo Vroman uiteindelijk ook altijd zijn Tineke het belangrijkste vond. Tot slot hebben onze zonen bewezen dat zij als beste de gedichten van Vroman kunnen voorlezen.

'Wat wil je voor je verjaardag?' wordt aan mij gevraagd. Wat ik wil is dat onze drie zonen nog eens een gedicht aan me voorlezen. En doe me maar het boek dan van de VSB poëzieprijswinnaar Antoine de Kom. Want dat had ik ook kunnen zijn met mijn bundel 'Schrikkelkind' (en een beetje wensdromen). In die bundel kunnen ze vast wel iets vinden wat ze aan mij mogen voorlezen. Dat wil ik graag voor mijn verjaardag. Ook al ben ik dit jaar niet echt jarig.

Schrikkelkind


11 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven
Nieuwsbrief
Over mij

Jolanda Setz

Lees hier meer over mij, mijn achtergrond en mijn visie/aanpak.

  • Facebook App Icon
  • LinkedIn App Icon
Agenda

Iedere dinsdag en donderdag:

 

Individuele sessies of balansbehandelingen op afspraak:

 

06-41198567.

of: courant@jolandasetz.com

Workshops gaan weer van start na opheffing van de Corona maatregelen.

Blog

Wil je meer lezen over wat mij bezig houdt, waar ik mee bezig ben?

 

Lees mijn blog

Midzomer: De Kracht van de Zwaan

June 16, 2019

1/10
Please reload

Courant Coaching: voor een betere balans, meer verbinding en een succesvoller en vreugdevoller leven, zowel privé als op het werk.

Volg me op Facebook en LinkedIn

  • Facebook App Icon
  • LinkedIn App Icon