Het kind in jezelf levend houden


Tijdens het opruimen van oude krantenknipsels stuit ik op een stukje uit de kerstrede van -toen nog- Koningin Juliana en het raakt me. Hoe wijs en rijp was zij eigenlijk als Koningin. En hoe energetisch, hoewel ze dat woord zelf nooit gebruikt zal hebben. Nu -anno 2013- lees ik het stukje uit haar Kerstboodschap van 1978 met een totaal andere blik. Ik had eigenlijk nooit zoveel met het koningshuis, maar pas toen Juliana stierf verdiepte ik mij in haar meer energetische kant.

En nu deze tekst. Lees maar even met me mee:

"Niemand is voor niets op deze wereld. Aan iedereen is iets van talent meegegeven van hart of hoofd of hand. Voor alle kinderen komt de moeilijke tijd van het volwassen worden. Ze groeien uit tot zelfstandigheid. En dan botsen ze hard op die wereld. Ik hoop zo dat ze dan niet zelf verharden of vluchten, om te eindigen als bittere zeurpieten. Ik hoop dat ze dan intens levend blijven en blijven meewerken aan dingen voor die oude wereld. Dat ze jong blijven en iets van het kind in zich levend houden. In die zin, dat ze zich nog kunnen verwonderen en blij zijn om onverwachte dingen, of eerlijk huilen als het moet. En toch volwassen zijn, rijp en wijs"

Tjonge, wat een mooie tekst om nu weer te lezen. Destijds was ik 18 en zal ik er geen 'oren' naar gehad hebben. Nu denk ik: wat een wijze koningin was zij! En dat is nu voor een deel mijn werk als Personal Coach. Mensen weer bij hun innerlijk kind brengen en de verwondering weer laten gebeuren. Niets nieuws onder de zon. Voor kwaliteit van leven, niet alleen voor de persoon in kwestie, ook voor iedereen om diegene heen. En jongvolwassenen bemoedigen in hun levensfase. ook als het moeilijk wordt. Ik weet nu ook -dank Juliana- dat dat alleen maar ook echt gebeurt als degene, die die energie krijgt aangeboden het ook ontvangen kan en wil. Het is meer dan weten. Het is weten, ervaren en toepassen. Iedere keer opnieuw. En daar heb je ook steun bij nodig. Zowel als kind als volwassene.

Ik besluit dit knipseltje nog maar even te bewaren in mijn 'In Verbinding' map. Fijn dat Willem Alexander ooit gezegd heeft dat hij meer affiniteit met zijn grootmoeder voelt dan met zijn moeder. Het innerlijk weten gaat weer meer aandacht krijgen. Heel eigentijds.

Over eigentijds gesproken: een van de leukste festivals, waar ik al jaren naartoe ga is het Eigentijdsfestival in Vierhouten. De inschrijving is nu gestart. Kijk op: www.eigentijdsfestival.nl.

#festival

1 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven
Nieuwsbrief
Over mij

Jolanda Setz

Lees hier meer over mij, mijn achtergrond en mijn visie/aanpak.

  • Facebook App Icon
  • LinkedIn App Icon
Agenda

Iedere dinsdag en donderdag:

 

Individuele sessies of balansbehandelingen op afspraak:

 

06-41198567.

of: courant@jolandasetz.com

Workshops gaan weer van start na opheffing van de Corona maatregelen.

Blog

Wil je meer lezen over wat mij bezig houdt, waar ik mee bezig ben?

 

Lees mijn blog

Midzomer: De Kracht van de Zwaan

June 16, 2019

1/10
Please reload

Courant Coaching: voor een betere balans, meer verbinding en een succesvoller en vreugdevoller leven, zowel privé als op het werk.

Volg me op Facebook en LinkedIn

  • Facebook App Icon
  • LinkedIn App Icon